Chiptuning

Chiptuning: wat is het en waaruit bestaat het?

De meeste moderne automotoren worden door een computer (ECU) aangestuurd. Deze regelt continu de ingespoten hoeveelheid brandstof, de turbodruk en het ontstekingstijdstip. Door chiptuning optimaliseren we de software die het motormanagement vormt binnen alle toleranties.

De chips in een ECU zijn geladen met software. Vaak is deze software, door wisselende nationale regelgevingen, ver binnen de maximale belasting geschreven van de automotor. Die ruimte biedt de mogelijkheid om de automotor te chiptunen en stevige prestatieverbeteringen te halen, zonder de motor te beschadigen.

Onze chiptuning aanpak

Met chiptuning stemmen wij parameters opnieuw op elkaar af, maar dan optimaal. Dit alles resulteert bij motoren met turbo of een andere vorm van laaddruk-verhoging tot 20 à 40% prestatieverbetering, dus meer koppel (trekkracht) en meer vermogen (topsnelheid). Bij atmosferische motoren is de winst 6 à 8%. Hierdoor trekken ook deze auto's sneller op en is de topsnelheid hoger. Bij een onveranderde rijstijl kan het brandstofverbruik verlagen door een hoger rendement van de motor. Chiptuning zorgt voor een levendiger benzine- of dieselmotor die sneller reageert op gaspedaalbewegingen.

Onze aanpak - stap voor stap in kaart

Veel gestelde vragen over chiptuning

1Is het chiptunen veilig voor mijn auto?
De meeste auto’s zijn vanuit de fabriek geleverd met motormanagement software die ver binnen de maximale belasting van de motor vallen. Dit biedt ruimte om de software te optimaliseren zonder daarmee de motor te beschadigen.
2Hoelang duurt het chiptunen van mijn auto?
Het chiptunen van je auto duurt doorgaans 2 – 4 uren. De exacte duur van het chiptunen van je auto hangt van meerdere factoren af. Denk hierbij aan het merk en model, de staat van je motor en je wensen. Wil je weten hoelang het chiptunen van jouw auto duurt? Neem dan even telefonisch contact op of stuur ons een mail.
3Kan mijn auto gechiptuned worden?
Bijna elke moderne auto heeft een ECU (Electronic Control Unit), deze is cruciaal voor het functioneren van je auto. De ECU is verantwoordelijk voor de juiste ontsteking en brandstof verhoudingen. Wij kunnen de ECU software optimaliseren voor meer vermogen of brandstofbesparing.
4Wordt mijn auto zuiniger na een chiptuning?
Een veel gehoorde vraag. Dit is mogelijk maar we geven er geen garantie op. Dit is namelijk mede afhankelijk van externe factoren waar wij geen invloed op uit kunnen oefenen (rijstijl bestuurder, huidige staat en onderhoud van de motor, staat van de banden, weersomstandigheden etc.). Indien je veel grote afstanden aflegt op cruise control kan het wel eens positief uitpakken. Wel zeggen wij altijd: een klant vraagt meer vermogen en koppel en hij/zij zal hier in de praktijk dan ook gebruik van maken.
5Zijn er nadelen aan het chip tunen van mijn auto?
Nee, onze chiptuning-software werkt nog steeds binnen de toleranties van je motor en is dus niet schadelijk voor je motor.
6Wat betekent stage 1, stage 2 en stage 3 tuning?
Het antwoord op deze vraag vind je hieronder!
7Is er een leenauto beschikbaar?
Wij hebben de beschikking over drie leenauto's. Het gebruik hiervan is gratis. Echter ben je zelf verantwoordelijk voor de brandstof. De regels voor het gebruik van een leenauto hangen in de auto's zelf.
8Hoe zit het precies met garantie?
Motorfabrieksgarantie wordt niet overgenomen na het chiptunen van je auto. Echter, op onze software en daarbij behorende werkzaamheden zit 1 jaar garantie.
9Kan het chiptunen van mijn auto ongedaan gemaakt worden?
Ja, dit is mogelijk. Wij bewaren van elke wagen die hier komt de originele software.
10Ik heb een leaseauto. Mag ik deze chiptunen?
Dit zal je met de leasemaatschappij moeten overleggen. Vaak zien wij dat ze wel toestemming geven met de voorwaarde dat de auto origineel wordt teruggebracht bij beëindiging van het leasecontract.
11Wat gebeurt er na een dealer-update?
In dat geval wordt onze software overschreven door nieuwe software van de fabrikant. In dat geval kun je tegen een bedrag van €50 (excl. btw) terugkomen om er weer een tuning in te laten zetten.
12Mijn auto heeft een relatief hoge kilometer-stand. Is chiptunen mogelijk?
Wederom een veelgehoorde vraag en dus staat hij ook in deze lijst. Mits de auto goed onderhouden is, kun je een tuning laten uitvoeren. Advies: laat van te voren een vermogenstest uitvoeren op onze testbank. Zo weet je waar je aan toe bent!

Stages