Chiptuning: wat is het en
waaruit bestaat het?

De meeste moderne automotoren worden door een computer (ECU) aangestuurd. Deze regelt continu de ingespoten hoeveelheid brandstof, de turbodruk en het ontstekingstijdstip. Door chiptuning optimaliseren we de software die het motormanagement vormt binnen alle toleranties.

Chiptuning van Chiptuningnoord

Onze chiptuning aanpak

Met chiptuning stemmen wij parameters opnieuw op elkaar af, maar dan optimaal. Dit alles resulteert bij motoren met turbo of een andere vorm van laaddruk-verhoging tot 20 à 40% prestatieverbetering, dus meer koppel (trekkracht) en meer vermogen (topsnelheid). Bij atmosferische motoren is de winst 6 à 8%. Hierdoor trekken ook deze auto’s sneller op en is de topsnelheid hoger. Bij een onveranderde rijstijl kan het brandstofverbruik verlagen door een hoger rendement van de motor. Chiptuning zorgt voor een levendiger benzine- of dieselmotor die sneller reageert op gaspedaalbewegingen.

Chiptuning stage 1

Chiptuning stage 1

Dit is de meest bekende vorm van tuning. Hiermee wordt ‘chiptuning’ bedoeld: Chiptuning staat voor het aanpassen van kenvelden in het motormanagement van de auto. Hierbij is er geen sprake van fysieke aanpassing aan het motorblok van de auto.

De auto dient in goede conditie te zijn om getuned te kunnen worden. Zijn er twijfels over de staat van de auto? Ga dan eerst langs je vaste garage en laat de auto controleren voordat je contact met ons opneemt om de chiptuning te laten uitvoeren.

Ook zou je eerst een vermogenstest op onze testbank kunnen laten uitvoeren om het originele vermogen en koppel te achterhalen.

Chiptuning stage 2

Het komt uiteraard voor dat een stage 1 tuning niet voldoende is. In plaats daarvan zou je dan kunnen kiezen voor stage 2. Het verschil? Naast het aanpassen van de software zal er ook hardwarematig het één en ander aangepast moeten worden. In de meeste gevallen gaat dit om het aanbrengen van een performance in- en uitlaatsysteem en/of intercooler.

Het idee achter een stage 2 tuning is dat er meer lucht naar de motor stroomt wat uiteindelijk leidt tot extra vermogenswinst, oftewel meer PK en koppel. Als kers op de taart krijgt je auto natuurlijk ook dat mooiere sportieve geluid!

De vermogenstoename bij deze stage is vooraf niet aan te geven. Dit heeft namelijk te maken met onder andere het type modificatie en staat van de aanbouwdelen van de motor. Tevens speelt ook het budget een grote rol.

Chiptuning stage 3

Chiptuning stage 3

Stage 1 of 2 nog steeds niet genoeg? Dan is er nog stage 3 voor de echte snelheidsliefhebbers. Hierbij worden dezelfde werkzaamheden verricht als stage 1 en 2, echter met nog wat andere hardwarematige aanpassingen. Denk hierbij aan een grotere turbo, injectors en/of verstuivers.

Ook hier geldt: de vermogenstoename bij deze stage is vooraf niet aan te geven. Houdt er ook rekening mee dat je je wagen meerdere dagen kwijt bent voor een dergelijke aanpassing. Tevens speelt ook het budget een grote rol.