Versnellingsbak tunen

Wat is DSG?

De afkorting staat voor Direct Shift Gearbox. Deze versnellingsbak is voorzien van twee koppelingen. Dit maakt het mogelijk dat er zeer snel geschakeld kan worden. Onder normale rij-omstandigheden merk je dus bijna niet dat er daadwerkelijk geschakeld wordt tussen de verschillende versnellingen. DSG tref je aan in de wagens van Volkswagen. Audi heeft hetzelfde systeem, maar gebruikt hier de naam S-tronic voor.

Het chiptunen van DSG

Het chiptunen van een automaatbak staat los van het chiptunen van de motor. Het zijn twee totaal verschillende dingen. Het chiptunen van een motor gebeurt door middel van het aanpassen van de ECU (Engine Control Unit). Het chiptunen van een versnellingsbak gebeurt door middel van het aanpassen van de TCU (Transmission Control Unit). Veel klanten kiezen steeds vaker voor het tunen van de versnellingsbak. Dit gebeurt met verschillende redenen, waarvan dit de bekendste zijn:

  • Het verwijderen van de koppelbegrenzing. In sommige gevallen is dit nodig om de extra koppel te kunnen verwerken na een chiptuning.
  • Meer rijcomfort. Veel klanten ervaren een niet prettig gedrag van de versnellingsbak. Bijvoorbeeld de schakelmomenten. De een vind hem te vroeg schakelen, de andere juist te laat. Dit verschilt per klant. Wij kunnen de automaatbak naar wens optimaliseren.

Wat is ZF?

Ook wel bekend als Tiptronic. Deze versnellingsbak is voorzien van een koppelomvormer om de schakelmomenten te laten verlopen met minimale trekkrachtonderbreking.

Het chiptunen van een ZF versnellingsbak

Ondanks dat het minder bekend is dan het tunen van een DSG, kan het wel degelijk! Vooral BMW-rijders zullen hier bekend mee zijn. In principe kunnen we dezelfde handelingen uitvoeren als bij het tunen van een DSG versnellingsbak.

Multitronic: wat is dat?

Het betreft hier een variabele automatische versnellingsbak van Audi. Doordat deze bak continu variabel is, wordt de ratio tussen de kortste en langste overbrenging traploos geregeld. Simpel gezegd: tijdens het versnellen kan de motor op een vast toerental blijven.

Het chiptunen van een Multitronic versnellingsbak

In principe geldt hier het zelfde als DSG en ZF. Het verschil is echter dat we hier momenteel één model van kunnen tunen: de VL381. Deze is onder andere aan te treffen in een Audi A4 8K, Audi A5 8T, Audi A6 4G en de Audi A7 4G.

De mogelijkheden

Het tunen van een versnellingsbak brengt verschillende mogelijkheden met zich mee. Bij het aanvragen van een offerte kun je aangeven of je (ook) de versnellingsbak wenst te optimaliseren. Wij nemen dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.