Wat is DSG tuning?

DSG staat voor Direct Shift Gearbox. Deze versnellingsbak is voorzien van twee koppelingen. Dit maakt zeer snel schakelen mogelijk. Onder normale rij-omstandigheden merk je dus bijna niet dat er daadwerkelijk geschakeld wordt tussen de verschillende versnellingen. DSG tref je aan in de wagens van Volkswagen. Audi heeft hetzelfde systeem, maar gebruikt hier de naam S-tronic voor.

DSG tunen

Chiptunen van DSG

Het chiptunen van een automaatbak staat los van het chiptunen van de motor. Het zijn twee totaal verschillende dingen. Het chiptunen van een motor gebeurt door aanpassingen van de ECU (Engine Control Unit). Chiptuning van een versnellingsbak gebeurt door het aanpassen van de TCU (Transmission Control Unit). Steeds meer klanten kiezen voor het tunen van de versnellingsbak. Hier zijn verschillende redenen voor. Hieronder vindt je de bekendste:

  • Het verwijderen van de koppelbegrenzing. Dit is soms nodig om de extra koppel te kunnen verwerken na een chiptuning.
  • Meer rijcomfort. Veel klanten hebben onprettige ervaringen met de versnellingsbak. Bijvoorbeeld de schakelmomenten. De een vind hem te vroeg schakelen, de andere juist te laat. Dit verschilt per klant. Wij kunnen de automaatbak naar wens optimaliseren.

Wat is ZF?

Ook wel bekend als Tiptronic. Deze versnellingsbak is voorzien van een koppelomvormer om de schakelmomenten te laten verlopen met minimale trekkrachtonderbreking.

Chiptunen van een ZF versnellingsbak

Ondanks dat het minder bekend is dan het tunen van een DSG, kan het wel degelijk! Vooral BMW-rijders zullen hier bekend mee zijn. In principe kunnen we dezelfde handelingen uitvoeren als bij het tunen van een DSG versnellingsbak.

Multitronic versnellingsbak

Multitronic: wat is dat?

Het betreft hier een variabele automatische versnellingsbak van Audi. Doordat deze bak continu variabel is, wordt de ratio tussen de kortste en langste overbrenging traploos geregeld. Simpel gezegd: tijdens het versnellen kan de motor op een vast toerental blijven.

Chiptunen van een Multitronic versnellingsbak

In principe geldt hier het zelfde als bij tuning van een DSG en ZF. Het verschil is echter dat we hier momenteel één model van kunnen tunen: de VL381. Deze is onder andere aan te treffen in een Audi A4 8K, Audi A5 8T, Audi A6 4G en de Audi A7 4G.

Neem contact op over de mogelijkheden

Het tunen van een versnellingsbak brengt verschillende mogelijkheden met zich mee. Bij het aanvragen van een offerte kun je aangeven of je (ook) de versnellingsbak wenst te optimaliseren. Wij nemen dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.