Aanschaf nieuwe auto: waar moet ik op letten?
mei 26, 2021
AdBlue: belangrijke zaken om te weten
juli 17, 2021
Alles tonen

Chiptuning en onderhoud: is er een verband?

De meeste moderne automotoren worden door een computer (ECU) aangestuurd. Deze regelt continu de ingespoten hoeveelheid brandstof, de turbodruk en het ontstekingstijdstip. Door chiptuning optimaliseren we de software die het motormanagement vormen binnen alle toleranties. De chips in een ECU zijn geladen met software. Vaak is deze software ver binnen de maximale belasting van de automotor geschreven. Die ruimte biedt daarom de mogelijkheid om de automotor te chiptunen, zonder daarmee de motor te beschadigen.

Wat wij echter steeds vaker zien is dat een auto in originele staat niet haalt wat ie zou moeten halen als het aankomt op vermogen en koppel. Dat is vaak ook de reden dat de eigenaar/eigenaresse van betreffende auto het besluit neemt om een chiptuning te laten uitvoeren. In de meeste gevallen vinden ze de auto een beetje lui en wordt er gehoopt dat dit met een chiptuning opgelost kan worden.

Hoewel chiptuning natuurlijk een oplossing kan zijn, is er nog een punt waar rekening mee gehouden moet worden: onderhoud. Dit is een absolute must om de beste prestaties uit een auto te halen. Zorg ervoor dat je regelmatig klein en groot onderhoud laat uitvoeren door een dealer/vakgarage. Denk hierbij aan olieverversing, vervangen van bougies en/of bobines etc. Daarnaast is het ook belangrijk om goede brandstof te tanken. Het is vaak wel een duurdere brandstof die je motorblok schoner houdt en ook nog eens betere prestaties met zich mee kan brengen.

Er zijn echter ook een aantal dingen die buiten het klein- en groot onderhoud vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reinigen van het inlaattraject of het roetfilter. Een vervuild inlaattraject kan leiden tot vermogensverlies. Hetzelfde geldt voor een verstopt roetfilter. En zo zijn er nog wel een aantal dingen op te noemen. Daarom is het zo belangrijk om de juiste diagnose te stellen alvorens er een conclusie op basis van een vermoeden wordt getrokken.

Onze vermogensbank is een geweldig stukje gereedschap om te kunnen zien of een auto de prestaties behaald die het moet halen. Aan de grafiek is meteen te zien wat de staat is van de auto. Er kunnen kronkels in de grafieklijnen zitten die duiden op een niet juist optrekkende auto of de lijnen zijn precies zoals ze moeten zijn maar het opgegeven vermogen wordt niet behaald. Wat dan volgt is een gesprek met de eigenaar/eigenaresse om te bespreken wat de vervolgstappen zijn. In de meeste gevallen mogen wij het probleem opsporen en zelfs verhelpen.

Niet belangrijk om te vergeten: alvorens wij een chiptuning uitvoeren, checken wij eerst of de auto in originale staat goed rijd op de normale weg. Daarnaast lezen wij de auto met professioneel diagnose-apparatuur uit op eventuele (relevante) foutcodes (wij noemen dit DTC's; Diagnostic Trouble Code). Komen wij inderdaad foutcodes tegen die relevant zijn? Dan melden wij dit bij de eigenaar. Vervolgens zullen wij ze eerst wissen en controleren we na een uitgebreide proefrit in originele staat of dezelfde foutcodes terugkeren. Komen dezelfde storingen terug? Dan volgt er een goed overleg met de klant.

Lang verhaal in het kort:

Wees er te allen tijde zeker van dat je auto in topstaat verkeert alvorens je hem laat chiptunen. Laat op een regelmatige basis klein- en groot onderhoud uitvoeren. Natuurlijk kost dit geld, maar je zult er veel meer profijt van hebben. Sta je op het punt om een andere auto te kopen? Let dan goed op de onderhoudshistorie. Trek overigens geen conclusies, op basis van een vermoeden, over wat de oorzaak van vermogensverlies kan zijn. In plaats daarvan kun je beter een juiste diagnose laten uitvoeren.

2 Comments

  1. Ik heb niet veel kennis over auto’s, daar waar mijn zoon een echte autoliefhebber is. Samen met zijn maatjes, kunnen ze wel urenlang aan auto’s knutselen. Vaak genoeg probeer ik zijn gesprekken te volgen, maar ik snap er gewoon niets van. Ik heb verschillende dingen uit dit artikel kunnen leren. Sowieso kan ik een leuk gesprek met mijn zoon hebben. Dank je hiervoor. Mijn auto komt met startblokkering en noodstroomsirene. Zal chiptuning van de motor invloed hebben op mijn alarmsysteem?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.